Vihti on pitkän linjan kulttuurikunta

Tommi Muhli aloitti 2019 Vihdin kunnan kulttuurituottajana. Pyysimme vahvan musiikkitaustan miestä tiivistämään vihtiläisen kulttuurinmenneisyyden ja nykytilan.

Tommi Muhli

Iso pala kulttuurihistoriaa

Vihdin järvi- ja maalaisidyllillä on vahva sija suomalaisessa kulttuurihistoriassa ja siihen jälkensä jättäneiden taiteilijoiden mielenmaisemassa. Juhani Aho, Venni Soldan-Brofeldt, Helene Schjerfbeck ja Edith Södergran ovat vain pieni otanta Vihdin maisemiin ja parantoloihin luomaan ja virkistymään vetäytyneestä merkittävien taiteilijoiden joukosta.

Suomen Hollywood

Vihdissä on toiminut näyttämönä useille kotimaisille klassikkoelokuville kuten Murtovarkaus, Silja – nuorena nukkunut ja Lumisten metsien tyttö. Tauno Palon tähdittämän Herra ja ylhäisyys -elokuvan kuvauksia varten nykyään frisbeegolfareiden mekkana tunnettu hiekkainen harjumaisema muuttui lavastajien ja paikallisten talkoolaisten avustuksella villiksi länneksi! Uudempia Vihdissä kuvattuja menestyselokuvia ovat mm. Pahat Pojat ja Mielensäpahoittaja.

Nummelassa ympäri vuoden ja kahdessa elokuvateatterissa Vihdin Kinossa, sekä Kino Akselissa pyörivät isolla kankaalla uusimmat kassamagneetit ja kohutuimmat taide-elokuvat.

Elävää kulttuuria

Kulttuuri ei elä ilman aktiivisia järjestöjä. Niiden järjestämissä tapahtumissa vierailee vuosittain tuhansia vihtiläisiä ja ulkopaikkakuntalaisia. Wuosisatamarkkinat kokoaa kunnan järjestöt, yritykset ja kädentaitajat kirkonkylän raitille elokuussa, Vihdin Teatterilla on ohjelmistossaan viisi ensi-iltaa joka vuosi. Valtakunnallisesti arvostettu kunnan ylläpitämä taidegalleria, Galleria Pictor, esittelee puolestaan kuvataiteen terävintä kärkeä.

Tulevaisuuden tekijöitä

Paikallisen luovuuden ruokkimisesta ja kehittämisestä ovat vastuussa pitkäjänteisesti taidealan opetusta kunnan alueella tarjoavat opistot. Taiteen perusopetusta on nuorille ja aikuisille tarjolla kuvataiteen, musiikin ja tanssin aloilta. Yksi Suomen ensimmäisiä elävän musiikin yhdistyksiä on vihtiläinen Vikke ry, joka on ollut monen listamenestystäkin nauttineen artistin ponnahduslauta; onpa muuan vikkeläinen artisti antanut menestysalbumilleen nimensäkin erään vihtiläisen taajaman mukaan.

tapahtumat.vihti.fi

Teksti: Tommi Muhli

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *