Vahvojen kylien Vihti

”Elinvoimaiset kylät leimaavat Vihtiä. Yhteisöllisyys on niiden kaikkien voimavara, joka perustuu aktiivisiin kylien asukkaisiin. Lähes joka kylällä on oma yksilöllinen erityispiirteensä – usein ympäristöön ja maisemaan liittyvä. Moni löytää paikkansa kauniista peltomaisemasta, metsien sylistä ja järvien rannoilta. Vaikka yleinen kehityshenki Suomessa ajaakin kohti taajamiin keskittymistä, näen Vihdin kylien tulevaisuuden positiivisena. Ne sijaitsevat omassa rauhassaan, mutta pääkaupunkiseudun kyljessä: lähes kaikki palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat siellä asuvien saavutettavissa. Vihti ei olisi Vihti ilman kyliään.”

Kai Viherkanto
puheenjohtaja
Vihdin asukas- ja kylätoiminta ry

Tervetuloa kylään!

Vihdissä on toistakymmentä pientä kylää. Ne kaikki tarjoavat mahdollisuuden asua väljemmin, lähellä luontoa, mutta pääkaupunkiseudun vaikutuspiirissä.

Vanjärvi

Vanjärvellä auttamisen, jakamisen ja yhdessä tekemisen henki on vahvasti läsnä arjessa. Tässä Suomen karjalaisimmaksi kutsutussa kylässä keskuksen muodostavat koulu ja päiväkoti, lähiliikuntapaikka sekä seurojentalo. Kylämaisema on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Nokipannukahveilla Vanjärvellä. Kuva: Esa Tammio

Vihtijärvi

Paikoin jylhätkin maisemat sekä lukuisat järvet ja lammet leimaavat tätä Vihdin pohjoisinta kylää. Monimuotoinen luonto onkin yksi tämän vireän kylän vahvuuksista. Kylän keskuksen muodostavat koulu- ja kylätalo, päiväkoti, seurojentalo Nummitupa sekä pieni, tunnelmallinen kappeli, joka on tämän kokoisella kylällä harvinaisuus.

Jokikunta

Kauniista, kumpuilevista peltomaisemistaan tunnetun Jokikunnan erikoisuuksia ovat vanha hyppyrimäki sekä golfkenttä, jota pidetään yhtenä Suomen kauneimmista. Oma koulu ja seurojentalo ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja. Lintuharrastajia varten kyläläiset ovat rakentaneet lintutornin kylän rajalla sijaitsevan Vanjärven rannalle.

Olkkala

Olkkala sijaitsee mukavan matkan päässä Vihdin kirkonkylästä. Kylä on aikoinaan muodostunut Olkkalan sekä Kourlan kartanoiden ympärille. Urheilukenttä sekä Averia-järven rannalla sijaitseva uimapaikka ovat kyläläisten ylläpitämiä kohtaamispaikkoja. Kylän erikoisuuksia ovat Koiviston museomäen kotimuseo sekä oma ranskanruusulajike ’OIkkala’, joka on löytynyt vanhan junaradan reitiltä.

Tervalampi

Tervalammen kartano on merkittävä osa vihtiläistä kulttuurihistoriaa. Sen maille on alun pitäen perustettu Nuuksion kansallispuisto, joka sittemmin laajeni merkittäväksi alueeksi. Kaunis luonto onkin kylän asukkaiden ja lukuisten kesäasukkaiden tärkein voimavara. Kylätalo Sampola on kylän toiminnallinen sydän.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *