On vain yksi Nummela

Paras paikka aloittaa löytöretki Vihtiin on Nummela. Vihdin keskustaajamasta löytyvät kaikki palvelut hyvien liikenneyhteyksien päästä. Paikkana Nummela on tuttu ainakin nimeltään lähes kaikille suomalaisille, kiitos Anssi Kelan saman nimisen albumin. Moni levyllä mainituista paikoista on edelleen bongattavissa Nummelasta, kun tietää mistä etsii.

Nummela oli alkujaan kestikievarin nimi. Siltä nimensä lainanneen rautatieaseman ja tietysti rautatien myötä alkoi nykyisen Nummelan tarina. Seudulle alkoi kasvaa asutusta ja 1900-luvun aikana siitä kehittyi lopulta Vihdin suurin taajama.

Erikoista Nummelassa on myös se, että sillä on kirjaimellinen keskipiste, Piste. Se on likenneympyrä, joka on alkujaan viiden tien risteys. Paikalta erkanivat tiet Helsinkiin, Lohjalle, rautatieasemalle, Vihdin kirkonkylälle ja Hiidenrantaan. Pisteeltä näkyy myös toinen Nummelaa luonnehtiva maanmerkki, Nummelan harju, joka on osa Salpausselkää.

Nummelanharju on talviparatiisi

Nummelan harju kuhisee elämää ympäri vuoden. Mutta kukkaan harju puhkeaa erityisesti talvella, kun sen maisemista ja maastoista nautitaan mm. hiihtäen ja luistellen.

Harjulla kulkee hoidettuja latuja yhteensä 15 kilometriä. Latuverkoston ydin ovat valaistu viiden kilometrin latu ja lentokentän ympäri kiertävä myös viiden kilometrin pituinen latu, joka tunnetaan myös aurinkolatuna. Nämä yhdistämällä saa jo hyvän kuvan Nummelan harjun parhaista puolista.

Harjun ulkoilureiteille ajetaan ladut heti kun olosuhteet sen mahdollistavat. Laduille ehtii myös ilta-aikaan, sillä valaistulla osuudella on syksyllä 2018 rakennettu uusi automaattinen valaistus. Se tunnistaa radalla liikkuvat ihmiset, sytyttää lamput tarpeen mukaan ja sammuttaa, jos kukaan ei ladulla liiku.

Harjun tasaisella laella on kesällä Nummelan lentokenttä. Talvisin se saa toisen elämän, kun Kiitoradalle jäädytetään noin kilometrin mittainen ovaalin muotoinen luistelurata. Liikkeelle voi lähteä niin tavallisilla kuin retkiluistimillakin Muutaman metrin levyisellä radalla mahtuu hyvin ohittamaan ja säännöllinen huolto pitää sen hyvässä kunnossa.

Nummelanharju pitää maailman suorassa!

Nummelan harjulla sijaitsee niin sanottu normaaliperusviiva. Geodeettisen laitoksen ylläpitä normaaliperusviiva on malli suoran mittaamiselle. Nummelanharjun perusviiva on lajissaan maailman tarkin ja sitä käytetään, kun tarkimpia elektronisia etäisyysmittareita kalibroidaan. Suorempaa paikkaa saa siis maailmasta hakea.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *