Nuuksion kansallispuiston parhaat palat

Nuuksion kansallispuisto on yksi maamme suosituimmista retkikohteista. Kansallispuistoksi se sijaitsee maailman mittapuulla poikkeuksellisen lähellä pääkaupunkia. Suurin osa Nuuksion kansallispuistosta sijaitsee Vihdissä, ja alueelta löytyy ruuhkatonta rauhaa ja todellisia luontohelmiä.

Puistoon pääsee Vihdistä kolmea reittiä. Viralliset väylät ovat Valklammen sisääntulo ja Salmen ulkoilualue. Näiden lisäksi puistoon pääsee oikaisemaan myös Tervalammen kautta.

Salmen alueelta löytyy kaksi lampea, Iso-Parikas ja sen pikkuveli Vähä-Parikas. Molemmat ovat kirkasvetisiä erämaalampia, joissa sinilevä ei viihdy. Loivasti syvenevä ja hiekkapohjainen ranta sopii hyvin myös lapsille.
Missä? Paratiisin parkkipaikalta 500 metriä etelään.

Vähä Haukkalammelta löytyy oikea seikkailu, Nuuksion suurin luola. Luolan suuaukko on jo itsessään vaikuttava näky, kallionrako, jonka päälle on kiilautunut suuri lohkare katoksi. Rohkeimmat ovat myös laskeutuneet sisälle tutkimaan luolaa.
Missä? 150 metriä Vähä Haukkalammesta lounaaseen

Klassarinkierros (4 km) johtaa yhdelle Nuuksion korkeimmista kallioista. Viereinen Saarilampi on myös hieno päiväretkikohde, jonka kiertämällä saa mukavasti lisämatkaa Klassarinkierrokseen. Lammen rannalla sijaitsee myös hyvä nuotiopaikka eväiden syöntiä varten. Valklammelta lähtee myös yhdysreitti muualle kansallispuistoon.
Missä? Klassarin kierroksen lähtöpiste on Valklammen pysäköintialue

Korpinkallio on yksi Nuuksion korkeimmista kohdista. Perille ei kulje polkua, joten sinne pääseminen vaatii hieman vaivaa. Myllypuron länsipuolella jylhänä seinämänä kohoava, jääkauden muotoilema kalliopaasi on kuitenkin näkemisen arvoinen.
Missä? Myllypuron varressa, Takalan laavulta 700 metriä luoteeseen

Holma-Saarijärven pienessä saaressa sijaitsee yksi Nuuksion kauneimmista tulipaikoista. Kruununa on saarelle johtava silta, jolla kelpaa napata kuva muistoksi. Kirkasvetiseen järveen on myös mukava pulahtaa vilvoittelemaan kesäkuumalla.
Missä? Reilut kaksi kilometriä Valklammen pysäköintipaikalta kaakkoon

Parhaimmat sieniapajat sijaitsevat huhun mukaan Kattilan ja Salmen välimaastossa. Saaliin perässä joutuu kävelemään loitommas asutuksesta ja suosituimmilta reiteiltä, mutta työ palkitaan.
Missä? Tarkemmat koordinaatit ovat sukusalaisuuksia, joten ne täytyy jokaisen selvittää itse.

Lisätietoa:

retkipaikka.fi

luontoon.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *