Vihti - Nähtävyydet

Vihdin_museo_pikkupappila2012.jpg

Vihdin museo

Vihdin museo on Vihdin kirkonkylän kulttuurihistoriallisessa ympäristössä sijaitseva ammatillisesti hoidettu paikallismuseo, joka tallentaa vihtiläistä kulttuuriperintöä ja siihen liittyvää tietoa. Museo toimii kahdessa eri kiinteistössä Kirkkoniementien varrella sekä kirkonkylää halkovan Niuhalanraitin varrella olevassa viljamakasiinissa. Museon aukioloaikakoina avoinna olevan museokaupan valikoimaan kuuluu Vihdin historiaan liittyvää kirjallisuutta, postikortteja, lahjaesineitä ja matkamuistoja. Museo on avoinna kesä-elokuussa ti-pe 12-16 ja su 12-15, syys-toukokuussa ke-pe 12-16 ja su 12-15. 

 

Osoite: Kirkkoniementie 1 ja 4 sekä Niuhalanraitti 10, 03400 Vihti

Puhelin: 09 42583185

Sähköposti: museo@vihti.fi

Kotisivut: Vihdin museo

Salmelan rusthollimuseo.jpg

Salmelan Rusthollimuseo

1700-luvun Rusthollarin kotimuseossa Oravalassa esitellään vihtiläisen rusthollin elämää useiden vuosisatojen ajalta. Avoinna kesä-elokuussa sunnuntaisin klo 13 -16, opas paikalla, vapaa sisäänpääsy.

 

Osoite: Oravalantie 250, 03100 Nummela

Puhelin: 09 42583185.

Kirkko_rajattu.jpg

Vihdin kirkko

Antti Piimäsen suunnittelema Vihdin kirkko valmistui v. 1772. Kirkko oli ennen tapana rakentaa keskelle kylää. Vihdissäkin kirkko sijaitsee kylän korkeimmalla mäellä. Se on osa kirkonkylän idyllistä maisemaa. Kirkkoon mahtuu 500-600 henkeä ja erityisesti joulunajan tilaisuuksissa kirkko on ääriään myöten täynnä.  Vihdin kirkko on myös mieluinen konserttipaikka hyvinkin erilaisille esityksille. Vihtiläiset kokoontuvat oman seurakunnan musiikkiryhmien konsertteihin useita kertoja vuodessa. Jumalanpalvelusten lisäksi kirkossa pidetään häitä, kasteita ja siunaustilaisuuksia sekä konsertteja. Kirkossa vietetään jumalanpalvelusta sunnuntaisin ja useimpina muina pyhäpäivinä klo 10. Kesällä kirkko toimii Tiekirkkona ja on avoinna su-pe klo 10-16 ja siellä on opas paikalla.

 

Osoite: Kirkkotie, 03400 Vihti

Puhelin: 050 3312192.

Kotisivut: Vihdin kirkko

Kivipuisto Gadoliniitti Museonmell.jpg

Kivipuisto Gadoliniitti

Vihdin Kivikoruharrastajat ry:n jäsentensuunnittelema ja rakentama kivipuisto sijaitsee Vihdin kirkonkylän keskustassa Museonmäellä. 

Kivipuistossa esitellään maailmankuulun kemistin professori Johan Gadolinin elämäntyötä sekä Vihdin kallioperää ja sen erikoisuuksia. Kivipuistossa on nähtävillä myös jääkauden aikana Pohjanlahden tuntumasta Vihtiin kulkeutuneita kiviä.

 

Kivipuiston esite (esitteessä puiston alkuperäinen sijaintipaikka)

Pyhän_birgitan_kirkko.jpg

Pyhän Birgitan kirkko

Pyhän Birgitan nimikkokirkko kokosi vihtiläisiä Jumalan sanan kuuloon noin 300 vuoden ajan. Kirkkoherra A. J. Hipping kertoo v. 1845 ilmestyneessä pitäjänhistoriassaan: "Kirkko oli rakennettu yksinkertaiseen goottilaiseen tyyliin. Katto oli korkea, mutta kirkko oli pieni. Ikkunoita oli vain viisi ja nekin pieniä ja matalia." Hän kertoo edelleen, että v. 1670 kirkkoon maalattiin "ajan tavan mukaan kauniita raamatullisia kuvia". Uusi, puinen kellotapuli rakennettiin kirkon itäpuolelle v. 1682. Kirkko oli rakennettu löyhälle maaperälle, ja siksi sen seiniin ilmestyi jatkuvasti halkeamia, mistä aiheutui kalliita korjauksia. Vuonna 1656 kirkon läntinen, järvenpuoleinen pääty muurattiin suurimmaksi osaksi uudelleen. Tämä pääty seisoi sitten pystyssä yli 200 vuotta, kunnes sortui syysmyrskyssä v. 1869. Pyhän Birgitan kirkko sijaitsee Vihdin kirkonkylässä, Kirkkoniemessä, siellä järjestetään kesäisin muutamia tilaisuuksia, ja esimerkiksi avioliittoon vihkiminen on mahdollista järjestää siellä.

Koiviston Museomäki

Tervetuloa museomäelle viettämään mukavaa yhdessäoloa vanhojen tavaroiden ja menneen ajan tunnelmaan. Museostamme löytyy mm: pellavan käsittelyosasto, piian kammari, sotapojat, palo-osasto, suutarin paja, lasten- ja koulutavarat, tallissa mm. erilaisia työkaluja ja vanhassa kanalassa keittiö- ym. kodin tavaroita sekä ”fiinimpi kamari”. Ulkona erilaisia isompia maataloustyökaluja ym. Museo on auki tarvittaessa sopimalla allamainitusta puh.numerosta. ”Ihminen joka ei vanhaa tunne, ei voi uutta, pysyväistä luoda”.

 

Osoite: Haavistontie 173 03400 VIHTI

Puhelin: 0440410424

Sähköposti: marjukka.arell@hotmail.fi

Kotisivut: www.koivistonmuseomaki.fi