Vihti - Luontokohteet

Luonnossa liikkujan Vihti

 

Vihdin suurin vesistö Hiidenvesi ja Lohjanjärvi muodostavat Uudenmaan laajimman vesistöalueen, josta on yhteys Jäämerelle. Jääkauden muokkaama Salpausselän harjanne jakaa vihtiläisen maiseman kahtia. Peltoaukeat ja vesistöt muuntuvat Vihdin länsiosassa järviylänköjen erämaaksi. Sen parhain esimerkki on Nuuksion kansallispuisto. Vihdin moni-ilmeinen luonto tarjoaa matkailijalle joka makuun sopivat, mainiot ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet.

 

NUUKSION KANSALLISPUISTO

 

Nuuksio on noin 200 neliökilometrin kokoinen järviylänkö, joka sijaitsee suurimmaksi osaksi Vihdin kunnan alueella. Ylänkö levittäytyy myös Kirkkonummen ja Espoon puolelle ja vuonna 1994 perustettiin Nuuksion kansallispuisto. Uudenlainen, elämyksellinen luontokeskus Haltia palvelee kävijöitä Nuuksiossa. 

 

Kansallispuisto muodostaa pääkaupunkiseudun rauhallisen ytimen, upean luontoaarteen, jonka alueella on hyvin hoidettu ja merkitty ulkoilureitistö, tulentekopaikkoja, keittokatoksia ja telttailualueita. Kansallispuiston alueella on kymmenittäin pieniä järviä, lampia ja soita. Järvien rannoilla on erinomaisia kallioisia näköalapaikkoja, joita jääkausi on muovannut. Luonto on hyvin vaihteleva ja monipuolinen. Nuuksio on Uudenmaan laajin ja luontoarvoiltaan tärkein yhtenäinen saloalue. Nuuksioon voit tutustua itsenäisesti esimerkiksi patikoiden, ratsastaen tai maastopyöräillen. Jos kaipaat järjestettyä ohjelmaa, retkiä, ruokailua tai mökkimajoitusta, monet vihtiläiset yritykset tarjoavat palvelujaan Nuuksiossa.

 

Lue lisää:

www.haltia.com

www.luontoon.fi/nuuksio

 

 

Konianvuori hiidenkirnuineen Moksijärven rannalla

 

Kokkokallio, kansallisromanttinen näköala Hiidenvedelle

 
Rokokallio Vihtijärvellä, Vihdin korkein kohta (156m) ja luolia


Vanjärven lintualue

Vanjärvi on seudullisesti merkittävä luonnonsuojelukohde ja kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojelohjelmaan. Alueella on lintutorni lintujen tarkkailijoita varten.


Pääkslahden luontopolku, johdattaa ulkoilijat noin kolmen kilometrin mittaisella reitillä ainutlaatuiseen vihtiläiseen luontoon; havumetsään, kallioille ja järvimaisemaan. Luontopolulta on melontareitin taukopaikalle vajaan kilometrin mittainen yhdyspolku. Reittikartan selotuksineen voi tulostaa täältä.

 

Märjäntienmäki, Vanjärvi.

 

Mustakellari

 

Nummelan portin ja Nummelan niitun kosteikkopuistot

Nummelan portin kosteikko on rakennettu vuonna 2010 YK:n Luonnon monimuotoisuuden juhlavuoden kunniaksi. Kosteikkopuisto on rakennettu noin 500 hehtaarin laajuisen valuma-alueen suulle ja muodostaa monimuotoisen keitaan niin alueen eläimille kuin paikallisille ihmisille. Kosteikkopuisto sai nimen "Nummelan portti", koska se sijaitsee Nummelaan Helsingin metropolialueelta johtavan valtatien suulla, 

Nummelan Niitun pilottikosteikko on rakennettu pääosin talvella 2013. Niitun kosteikolla tulee olemaan kosteaa niittyä, joka on osan vuodesta veden peittämää sekä savimaan virtavesiluontoa. Nummelan Niitun kosteikkopuisto sijaitsee laajalla, seitsemän hehtaarin kokoisella puistoalueella, ja itse kosteikkoalue on runsaan hehtaarin kokoinen. "Niittu" on paikallista murretta ja tarkoittaa niittyä.